Radiokino og fest 18 januar!

Fortellerradio

Velkommen til Fortellerradio!

Det blir radiokino med fortelling, god mat og deilige sitteputer.


Oslo har (såvidt) klart seg hittil uten en fortellerradio. Den tid er omme. 18. januar kl 18:00 blir radio og podcastprogrammet lansert på Fortellerrommet – Brobekkveien 53. I det spesiallagde, runde rommet blir det radiokino med fortellinger fra programmet. Der skal gjestene på festen få sitte behagelig og bli bortført til undringens land, de får lukket øynene og vært med på eventyr. Det blir også god mat og en feiring av den gode historien, norske, samiske, og de fra andre land.
Festen er gratis!

Fredag 18 januar kl 18:00 på Fortellerrommet, Brobekkveien 53.
Vi er på Vollebekk T-bane kl 17.50 for å vise vei!

Brita Pollan: samisk fortellertradisjon, smådjevler i skoene og å bli bjørn

Brita Pollan

Denne episoden er en samtale med Brita Pollan. Brita Pollan er en norsk forfatter og religionshistoriker som har jobbet som universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Hun har redigert Samiske beretninger (1997) – som er et utvalg fra Just Qvigstads Lappiske eventyr og sagn (1927–29), og vi får høre noen av historiene fra boken. I 2017 kom Slik den ene samen har fortalt til den andre samen ut. Intervjuet handler om den samiske fortellertradisjonen der det er 'levende poeter og fortellerkunstnere som ikke har sittet med blyanten, men som har vært geniale fortellere mange av dem.'

Dominic Kelly: a fiddler, queens before kings and the wet seat left behind

dominic kelly

This week Georgiana Keable spoke with Dominic Kelly.

Dominic’s warm, precise and powerful storytelling style has captivated audiences around the world. In the UK he has performed at venues including the Barbican, National Theatre and British Museum. He has directed storytelling performances for Oslo’s Riksscenen and is a guest lecturer in storytelling at Sweden’s Royal College of Music.

Growing up in the relative wilds of England’s Lake District, he has a passionate interest in the links between stories, landscape and the natural world. And when not telling stories he still thinks sitting in a tiny tent on a mountaintop in terrible weather counts as fun.

Solo Diarra og Ibou Cissokho: viljesterke innsjøer, viktige besteforeldre og griot-tradisjonen fra vestafrika

46986582_2410708938971810_8205750055135608832_n.jpg

This weeks Storytelling Radio is with Solo Diarra and Ibou Cissokho. They come from a LOOONG tradition of storytellers in West Africa. These storytellers are called Griot. Like many traditional storytellers Ibou and Solo use music with their storytelling. They have the complex stringed instruments called the Ngoni or Chora. Solo and Ibou tell the tough stories of how they learnt this tradition so fundamental to their culture and history in Senegal and Burkina Faso. They tell the story of a lake who became jealous, and of the strong women who compose Griot music.

 

Både Solo og Ibou kommer fra en LAAANG tradisjon av fortellere i vestafrika. Det heter Griot. Som mange tradisjonelle fortellere opp igjennom tiden bruker Ibou og Solo musikk dvs Ngoni og Kora, som er strengeinstrument til å fortelle med. Vi hører om bestemor som oppdrar barna til musikken. Vi hører om en innsjø som ikke vil at menneskene sine drar til naboinnsjøen og sterke kvinner som komponerer griot-musikk med stemmen.

Marit Jerstad: Norrøn tradisjon, fortellerutdanning og fortelling i hverdagen

marit jerstad.jpg

I denne episoden hører vi fra Marit Jerstad. Marit Jerstad har arbeidet med studier og formidling av norrøn mytologi siden tidlig 70-tall. Fra 1980 har hun undervist i norrøn mytologi på OsloMet, først for dramastudenter og siden 1995 som førsteamanuensis for fortellerstudenter. I over 40 år har hun vært instruktør på Arjuna Dukketeater på Hovedøya hvor de har dramatisert både eventyr og norrøn mytologi. Som forteller med norrøn mytologi som spesialområde har hun gjestet en rekke internasjonale festivaler i Europa og USA.

Amir Mirzai: Om barndom og folkeeventyr i Iran

Amir Mirzai

Amir Mirzai

Amir Mirzai er en utømmelig brønn av fortellinger. Er det noen andre fortellere i Norge som har så stort repetoir? I tillegg til å være en kilde av historier har Amir med seg en stor varme, en sjenerøsitet, glede og innsikt inn i fortellerverdenen. Amir er opprinnelig fra Iran, har holdt opptreden mange steder fra Opera til Asylmottak, og er æresmedlem i Fortellerhuset. Nå kan du høre ham i i din egen stue, eller som følgesvenn i i dine ørepropper!

Norges første FortellerRadio!

FortellerRadio

Mandag 3. desember går Norges første FortellerRadio på lufta! 

Hver uke blir en ny forteller presentert og først ut er Amir Mirzai som forteller om barndommen og folkeeventyr i Iran. 

“FortellerRadio: Lukk øynene og se” er et samarbeid mellom RadiOrakel og Fortellerhuset. Alle episoder legges ut som podkast her etter at de har vært spilt på radio. Du kan lytte til dem her på nettsiden, og snart også der du ellers hører podkast (iTunes, Spotify, og flere)

Du kan høre programmet live på RadiOrakel FM 99,3 i Oslo-området mandager kl 15:00 og i reprise lørdager kl 11:00. Du kan også høre som livestream her: https://radiorakel.no/livestream/ 

Du kan lese mer om radioprosjektet her.