Fortellerfestivalen 2019: Ylva Sjaastad intervjuer Leif Stinnerbom om teater og fortelling

For Fortellerfestivalen 2019 snakket alle vi i Fortellerradioen (Tiril Bryn, Ylva Sjaastad, Synne Marie Lillenes, Georgiana Keable og Heid Jerstad) med publikum og utøverne. I serien med tre podkast er dette den andre. I denne er det i hovedsak Ylva Sjaastad's intervju med Leif Stinnerbom, en regissør med interesse for fortelling. Episode 3 kommer!

Fortellerfestivalen

Fortellerfestivalen 2019: intro, Storyslam og Fredrik Høyer

Fortellerfestivalen

For Fortellerfestivalen 2019 snakket alle vi i Fortellerradioen (Tiril Bryn, Ylva Sjaastad, Synne Marie Lillenes, Georgiana Keable og Heid Jerstad) med publikum og utøverne. Resultatet er en serie på tre podkast, og dette er den første. I denne episoden handler det om forskjellige perspektiv på hva festivalen bør være, Storyslam med jeg-fortellinger, og et intervju med Fredrik Høyer etter hans forestilling på festivalen. Episode 2 og 3 kommer!

Marte Ulltveit-Moe: Revunger, reparasjon og eselørene til kong Midas

Georgiana Keable med Marte Ulltveit-Moe

Denne uken snakket Georgiana Keable med Marte Ulltveit-Moe. Marte bruker fortelling aktivt i sitt engasjement med miljøet i Kristiansand der hun er ordførerkandidat for Miljøpartiet de Grønne. Samtalen med Marte dekker masse – fra lokale alternativer for pepper, til feiring av lokale reparasjonshelt/inner, hvordan fortelle om trær og hva fortelling kan bidra med i møte med miljøutfordringen. I løpet av programmet forteller hun historien om Endre og bestemoren sin, om tre friere og fiskeutfordringen og om kong midas med eselørene. Denne podkasten hører man på for å lære om miljørelatert fortelling og så deler med sine miljøinteresserte venner og bekjente :)

Ylva Sjaastad: musikk, miljø og intuitiv fortelling

Ylva Sjaastad

Ylva Sjaastad

Denne uken snakket Heid Jerstad med Ylva Sjaastad, som er medlem av rådet til fortellerradioen, så her har vi henne foran mikrofonen i stedet for bak kulissene! Ylva begynte som forteller sommeren 1998 da hun fortalte om den glefsende Fenrisulven og Tor med hammerens brudeferd ved bålet i et vikinghus. Hun har siden fortalt i et mylder av settinger, men oftest i gymsaler fulle av skolebarn spredt utover landet. Ylva kombinerer historiefortelling med musikk og utforsker en fortellerstil der musikk og fortelling blir ett fortellende musikalsk uttrykk. For ni år siden oppdaget hun intuitiv improvisert fortellerkunst. Hun har siden laget forestillinger som er improviserende og interaktive der publikum inviteres med i skapelsen av fortellingen. Vi snakket om dette og om hennes nyere praksis og interesse for hva historiene kan bidra med i møtet med miljøkrisen. I podcasten får du også høre fortelling med musikk, 1001 natt og improvisert fortelling. Her er det bilde av psalter: http://www.diabolus.org/workshop/psaltery-pigsnout/psaltery-pigsnout.php

Tiril Bryn: Haarklous plass, skilpadden og det å skape stedssagn

skilpadde

Hvordan skaper man egentlig stedssagn? I ukens episode av Fortellerradioprogrammet hører vi om et sted, nærmere bestemt Haarklous plass på Torshov og om det å lage fortellinger til et sted. Det er forteller Tiril Bryn som har laget fortellinger til plassen sammen med mennesker i ulike aldre som på ulik måte har tilknytning til plassen med den store skilpaddeskulpturen. I podcasten får du høre tre av fortellingene som er laget i dette prosjektet og prosessen hvordan de har blitt til. Prosjektet rundt plassen er støttet av Bydel Sagenes grønne midler. 

Anne Berit Evang: historien om Maria og det å bestemme selv

Anne Berit Evang

Anne Berit Evang

I denne podcasten er Anne Berit Evang gjest i programmet. Anne Berit er prest i Grorud menighet, og har i tillegg utdanning innen muntlig fortelling. Fortelling (og dialog!) ligger hennes hjerte nært. Mye i Bibelen er et resultat av at fortellinger ble fortalt fra person til person, og siden skrevet ned. Å arbeide med de hellige fortellingene er både spennende og utfordrende, og Anne Berit gjør det så gjerne. Under intervjuet snakket hun om fortelling i oppveksten, fortelling i dialogarbeid og vi får høre fra Maria-fortellingen slik hun fortalte den i forestillingen sammen med Mehda Zolfaqari.

Fortellerfestivalen 2019! Frances Gerono Huby og Aslak Moe gir innblikk i hva vi har å glede oss til

Ine Mariel, Suzanne, Thea og Synne i StorySquad som skal fortelle Aladdin på Fortellerfestivalen 2019

Ine Mariel, Suzanne, Thea og Synne i StorySquad som skal fortelle Aladdin på Fortellerfestivalen 2019

Heid Jerstad snakket med de nye lederne for Fortellerfestivalen, Frances Gerono Huby og Aslak Moe om hva fortellerkunst er for dem, deres visjon for festivalen 2019 (20-31 mars på Riksscenen), og hva vi kan vente oss i programmet. StorySquad (Ine Mariel Solbakken, Suzanne Øfjord, Synne Marie Lillenes og Thea Madelen Petersen) delte smakebiter av Kvitebjørn forestillingen sin og Aladdin, som de skal fortelle som del av Fortellerkafeen under Fortellerfestivalen, på søndag 31 mars. Programmet for hele festivalen finner du på http://fortellerfestivalen.no/program-2019/

Charlotte Øster: Frans av Assisi, skeive historier og det blå båndet

Tekniker Ylva Sjaastad, Charlotte Øster og Heid Jerstad

Tekniker Ylva Sjaastad, Charlotte Øster og Heid Jerstad

Heid Jerstad snakket med Charlotte Øster om å fortelle historier ute, å jobbe med arkivmateriale som forteller og å formidle om kjønn til ungdom. Charlotte forteller eventyr og historier som hun setter sammen etter tema og publikum. Hun er opptatt av å finne balansen mellom leken, humoren og alvoret i historiene. Repertoaret strekker seg fra eventyr for barn til forestillinger for voksne som nærmer seg stand up sjanger. I tillegg så elsker hun å holde kurs og høre andre fortelle. I denne episoden får du også høre om et par spennende nye prosjekt, et av de handler om mensen!

Sarah Camille Osmundsen: slampoesi, fortelling og brumletrollet som kan bo i magen

Sarah Osmundsen og Heid Jerstad

Denne ukens podcast er en samtale med Sarah Osmundsen, forteller og poet. Sarahs poesi og fortelling er fra den verden hun ser rundt seg; smerter og gleder, drømmer og opplevelser, alt som rører henne. Tekstene hennes leverer hun i en særegen stil der rytme, rim, melodi og språk møtes. Med røtter fra Stavanger på fars side, og Martinique på mors side bærer hun en rik kulturell arv som kommer fram i hennes materiale. Sarah har vært med på å gi liv i slam-poesi miljøet i Oslo. I 2011 fikk hun tittelen som Norgesmester i poesislam. Sarah jobber stadig med nytt materiale, også i samarbeid med musikere. I podcasten får vi høre fortellingen om en gutt som går og besøker moren sin på sykehuset der hun jobber, om brumletrollet som kan ramme de fleste av oss og om kolibrien. Sarah snakker også om å bruke poesi og musikk med fortelling, både i forestilling, og i kreative verksted og kurs.


Shabana Rehman: om den mektige Kali, flykt og fortelling som verktøy

Shabana Rehman

I denne episoden av Fortellerradio snakket Georgiana Keable med Shabana Rehman Gaarder, daglig leder i stiftelsen Født Fri. Shabana debuterte som som stand-up komiker i 1999, og siden har hun begynt med fortelling. Shabana har markert seg offentlig i kampen for individets frihet og menneskerettigheter. I 2002 vant hun Fritt Ords pris for sin uredde og langsiktige innsats for å bygge bru mellom kulturer. I podcasten snakker Shabana om flykt, den mørke, mektige gudinnen Kali og om fortelling som verktøy i våre liv og vårt miljø. Hun sier 'vi [må] fortelle våre liv, vi må åpne våre koffurter, vi må åpne våre brev...for at de andre skal vite hvem vi er.’ Og det er noe av det hun gjør i denne podcasten. Gled deg.

Per Jostein Aarsand: huldra, jødetransporten og å motarbeide mobbing med historier

Per Jostein Aarsand

Denne uken snakket Heid Jerstad med Per Jostein Aarsand for Fortelleradio: lukk øynene og se. Per Jostein har vært kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen, han turnerer for Den Kulturelle Skolesekken og Rikskonsertene og har fortalt for barn og voksne over hele landet. Forestillingene hans er ofte morsomme men her får vi også høre en bit av den vanskelige historien om jødetransporten under andre verdenskrig. I programmet forteller Per Jostein om sitt arbeid med jeg-historier, historier knyttet til steder i Norge og historier fra fortiden. Vi får også høre om forskjellen på å jobbe som forteller og som skuespiller, å berøre de som hører på og hvor historiene kommer fra.

Sarakka Gaup: nordlys, språk og joik som fortelling

Sarakka Gaup

Sarakka Gaup

Denne uken handler Fortellerradio: lukk øynene og se om Sarakka Gaup. Sarakka er fra Oslo og Kautokeino. Som 19-åring fikk Sarakka sin første ansettelse på institusjonsteater, og har fra da jobbet profesjonelt. Arbeidserfaring fra blant annet Det Samiske nasjonalteatret Beaivváš, Giron Sámi teáhter, Riksteatern i Sverige og Nordic Black Theatre. Hun har i tillegg erfaring fra film, dansekompanier og joikremførelse. Sarakka fortalte en regle om nordlys, en historie om solen og månens datter og et dikt om fortelling. Vi snakket om joik som fortelling, språk og stedsnavn, og hvordan en persons historie kan være sterkere enn noe man lærer om på skolen. Forestillingen hun snakker om kommer 1-2 mars på Det Norske Teateret.

Radiokino og fest 18 januar!

Fortellerradio

Velkommen til Fortellerradio!

Det blir radiokino med fortelling, god mat og deilige sitteputer.


Oslo har (såvidt) klart seg hittil uten en fortellerradio. Den tid er omme. 18. januar kl 18:00 blir radio og podcastprogrammet lansert på Fortellerrommet – Brobekkveien 53. I det spesiallagde, runde rommet blir det radiokino med fortellinger fra programmet. Der skal gjestene på festen få sitte behagelig og bli bortført til undringens land, de får lukket øynene og vært med på eventyr. Det blir også god mat og en feiring av den gode historien, norske, samiske, og de fra andre land.
Festen er gratis!

Fredag 18 januar kl 18:00 på Fortellerrommet, Brobekkveien 53.
Vi er på Vollebekk T-bane kl 17.50 for å vise vei!

Brita Pollan: samisk fortellertradisjon, smådjevler i skoene og å bli bjørn

Brita Pollan

Denne episoden er en samtale med Brita Pollan. Brita Pollan er en norsk forfatter og religionshistoriker som har jobbet som universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Hun har redigert Samiske beretninger (1997) – som er et utvalg fra Just Qvigstads Lappiske eventyr og sagn (1927–29), og vi får høre noen av historiene fra boken. I 2017 kom Slik den ene samen har fortalt til den andre samen ut. Intervjuet handler om den samiske fortellertradisjonen der det er 'levende poeter og fortellerkunstnere som ikke har sittet med blyanten, men som har vært geniale fortellere mange av dem.'

Dominic Kelly: a fiddler, queens before kings and the wet seat left behind

dominic kelly

This week Georgiana Keable spoke with Dominic Kelly.

Dominic’s warm, precise and powerful storytelling style has captivated audiences around the world. In the UK he has performed at venues including the Barbican, National Theatre and British Museum. He has directed storytelling performances for Oslo’s Riksscenen and is a guest lecturer in storytelling at Sweden’s Royal College of Music.

Growing up in the relative wilds of England’s Lake District, he has a passionate interest in the links between stories, landscape and the natural world. And when not telling stories he still thinks sitting in a tiny tent on a mountaintop in terrible weather counts as fun.

Solo Diarra og Ibou Cissokho: viljesterke innsjøer, viktige besteforeldre og griot-tradisjonen fra vestafrika

46986582_2410708938971810_8205750055135608832_n.jpg

This weeks Storytelling Radio is with Solo Diarra and Ibou Cissokho. They come from a LOOONG tradition of storytellers in West Africa. These storytellers are called Griot. Like many traditional storytellers Ibou and Solo use music with their storytelling. They have the complex stringed instruments called the Ngoni or Chora. Solo and Ibou tell the tough stories of how they learnt this tradition so fundamental to their culture and history in Senegal and Burkina Faso. They tell the story of a lake who became jealous, and of the strong women who compose Griot music.

 

Både Solo og Ibou kommer fra en LAAANG tradisjon av fortellere i vestafrika. Det heter Griot. Som mange tradisjonelle fortellere opp igjennom tiden bruker Ibou og Solo musikk dvs Ngoni og Kora, som er strengeinstrument til å fortelle med. Vi hører om bestemor som oppdrar barna til musikken. Vi hører om en innsjø som ikke vil at menneskene sine drar til naboinnsjøen og sterke kvinner som komponerer griot-musikk med stemmen.

Marit Jerstad: Norrøn tradisjon, fortellerutdanning og fortelling i hverdagen

marit jerstad.jpg

I denne episoden hører vi fra Marit Jerstad. Marit Jerstad har arbeidet med studier og formidling av norrøn mytologi siden tidlig 70-tall. Fra 1980 har hun undervist i norrøn mytologi på OsloMet, først for dramastudenter og siden 1995 som førsteamanuensis for fortellerstudenter. I over 40 år har hun vært instruktør på Arjuna Dukketeater på Hovedøya hvor de har dramatisert både eventyr og norrøn mytologi. Som forteller med norrøn mytologi som spesialområde har hun gjestet en rekke internasjonale festivaler i Europa og USA.

Amir Mirzai: Om barndom og folkeeventyr i Iran

Amir Mirzai

Amir Mirzai

Amir Mirzai er en utømmelig brønn av fortellinger. Er det noen andre fortellere i Norge som har så stort repetoir? I tillegg til å være en kilde av historier har Amir med seg en stor varme, en sjenerøsitet, glede og innsikt inn i fortellerverdenen. Amir er opprinnelig fra Iran, har holdt opptreden mange steder fra Opera til Asylmottak, og er æresmedlem i Fortellerhuset. Nå kan du høre ham i i din egen stue, eller som følgesvenn i i dine ørepropper!