Sarakka Gaup: nordlys, språk og joik som fortelling

Sarakka Gaup

Sarakka Gaup

Denne uken handler Fortellerradio: lukk øynene og se om Sarakka Gaup. Sarakka er fra Oslo og Kautokeino. Som 19-åring fikk Sarakka sin første ansettelse på institusjonsteater, og har fra da jobbet profesjonelt. Arbeidserfaring fra blant annet Det Samiske nasjonalteatret Beaivváš, Giron Sámi teáhter, Riksteatern i Sverige og Nordic Black Theatre. Hun har i tillegg erfaring fra film, dansekompanier og joikremførelse. Sarakka fortalte en regle om nordlys, en historie om solen og månens datter og et dikt om fortelling. Vi snakket om joik som fortelling, språk og stedsnavn, og hvordan en persons historie kan være sterkere enn noe man lærer om på skolen. Forestillingen hun snakker om kommer 1-2 mars på Det Norske Teateret.