Per Jostein Aarsand

Per Jostein Aarsand har jobbet som profesjonell forteller siden 2001. Han turnerer for Dks og Rikskonsertene og har fortalt for barn og voksne over hele landet. Forestillingene hans er ofte morsomme og han får alltid god kontakt med publikum. Derfor blir han også brukt som standup-forteller og konferansier. Per Jostein har vært kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen og han er en erfaren kursholder.

Han er utdannet cand. mag fra Universitet i Oslo og dramapedagog fra Høgskolen i Oslo.

Per Jostein vokste opp på Stovner. Da han var yngre, var han en brukbar fotballspiller, det sier han i hvert fall selv.

 

Sagt om:

Forteljaren Per Jostein Aarsand kan sitt fag
— NRK Sogn og Fjordane
Dette er Norges kuleste forteller!!!
— Mimesis Monday (blogg)
Så tilforlatelig og rolig førte han oss inn i et klasse-miljø, bare med en liten indikator av gangen mot det helt grusomme. Så strammet han til. Dramaturgisk perfekt. Jeg hadde sittet bakerst og sett de stjålne, engstelige, sky eller innforståtte blikkene mellom elevene underveis. De vet MEGET VEL hva dette handler om, men de har sannsynligvis ikke avstand til det eller ord om det. De fikk historier om seg selv som klasse rett i solar pleksus. Det kjentes viktig.
— Kristin Lyhman, 1.amanuensis i teatervitenskap om «Vidars Valg»
Jeg blir så glad hver gang jeg hører Per Jostein fortelle!
— Bartender på Det Andre Teateret i Oslo
Det var så stille at du kunne ha hørt knappenålen falle - i 55 minutter. Per Jostein kunne virkelig holde på elevenes konsentrasjon, og hans historie var spennende. Etterpå hadde han fortellerverksted med de samme elevene. Det er så deilig å komme med produksjoner hvor lærerne overgår hverandre i å skryte av utøveren, og hvor elevene er så fornøyde.
— Hjørdis Holme, Dks-koordinator i Bærum, om «Dansetimen»
Pj er en rocka forteller!
— Hilde Madsø Jacobsen, pressesjef for Fortellerfestivalen, på TV-Norge
Per Josteins fortellinger overrasker og setter spor. De blir med deg videre
— Trond Olav, kamerat

Forestillinger:

Her følger et utvalg av Per Josteins forestillinger. Han tar også imot bestillinger og skreddersyr materiale etter ønske.

For ungdom/voksne

Vidars Valg (40 min): Rått, sårt og sant om utestenging og hverdag på en helt vanlig ungdomsskole. «Det var ikke mobbing. Det var bare uskyldig moro. Likevel husker jeg, 25 år etter.»  Under alvoret bobler humoren og varmen fram – denne forestillingen overrasker.   Vidars Valg gjøres som solo-forestilling og sammen med musiker Åsmund Reistad

Vidars Valg er en jeg-fortelling, trygt plassert på en ungdomsskole på Stovner utenfor Oslo en gang på åttitallet. Fortellerens egen ungdomstid gjenoppleves med skarpsyn og humor. Han var en relativt sympatisk fyr, en som ikke gjorde noe galt. For det var aldri han som kom med kommentarer eller snudde ryggen til Vidar, han bare så det skje. Iblant lo han med, iblant tenkte han at det var for drøyt, men han sa aldri noe. Han var som de aller fleste av oss: En betrakter.

Målsettingen med Vidars Valg er å få publikum til å kjenne på ubehaget denne snedige fortellingen gir. Hva er ansvar og hvem har ansvar? De som utfører en handling, de som ser på, eller lærerne/skolen som sikkert burde forstått? Hva er «uskyldig moro»? Hvor går grensene, og hvem definerer dem? Er det greit bare å se på? Er det streit å sladre – så lenge det bare er småting det dreier seg om?

Fortelleren tar ikke stilling. Det må publikum gjøre.

Musikken er roots-preget, rå og enkel. Ulike strengeinstrumenter og musikkuttrykk tas i bruk for å tydeliggjøre stemningsskiftene og temperaturen i forestillingen. Musikken skaper også letthet og humor som kontrast til et innhold som trenger stadig dypere inn i tragedien. (Passer fra 12 år og oppover)

 

Dansetimen (60 min): En liten gutt drømmer om å få blomstre på dansegulvet og i livet. En bestefar gir råd som ikke kan glemmes.  Den unge mannen må ut på en lang reise. «Dansetimen» er en road-fortelling om sårbarhet og pågangsmot. Det begynner i rekkehuset på Stovner. Den unge gutten, jeg-fortelleren, har foreldre fra vestlandet og når han ytrer ønske om å få lære å danse, blir han meldt på kurs i folkedans. I motsetning til kameratene, som lærer seg å danse som John Travolta. Dette er starten på en indre og ytre reise mot det å mestre både dansegulv og livet. Det er pinlig, morsomt og spennende!  (Passer fra 12 år og oppover )

Myter/eventyr: Per Jostein forteller tradisjonelle historier. Program tilpasses målgruppe, varighet etter avtale

Don Quijote (40 min): Møt Don Quijote, «ridderen av den bedrøvelige skikkelse». Boken ble kåret til verdens beste roman i 2002. Bestillingsverk fra Nasjonalgalleriet i Oslo, 2007. (Passer fra 14 år og oppover)

Amerika(20 min): Om en dannelsesreise til New York, The Big Apple, byen der alt kan skje! Trist, tragisk og ganske morsomt. For voksne

Iran (45 min): “This is your flight-captain; we have now landed in the Islamic Republic of Iran. Here, women are not allowed to be seen in public without veil (slør)”  I 2007 reiste fortellere fra flere land for å være med på den første internasjonale fortellerfestivalen i Teheran, Irans hovedstad. Det ble en meget spesiell reise……  En fortelling om angst, varme, humor, galskap og kjærlighet. (For voksne)

Oppussingshistorier(fra 10 – 30 min): Morsomme, slitsomme og ville historier om det å pusse opp et gammelt hus. Mange vil nok kjenne seg igjen…. (For voksne)

For barn:

Østfolk (40 min): Et fyrverkeri av en forestilling! Sammen med noen av landets beste folkemusikere forteller Per Jostein historier basert på sagn fra Østfold. Nominert som Østfolds beste sceneforestilling i 2012, til Gullsekken. Med musikerne Linn Andrea Fuglseth, Åsmund Reistad og Vegar Vårdal. (Passer for 6 år og oppover)

Morsomme minner og skumle spøkelser (40 min): Per Jostein har opplevd mye gøy. Men også noen helt skrekkelige ting. Noen ganger snakker han sant, andre ganger lyver han. Men det blir uansett gode historier! (Passer fra 3 år og oppover)

Rocky, verdens sterkeste hund (30 min): Rocky var verdens snilleste rotweiler. Han var også den sterkeste av alle hundene i gata. En spennende fortelling om en fin hund. (Passer fra 3 år og oppover)

Fiskehistorier (40 min): «Det er en hai,» sa bestefaren min. «Følg med; nå drar jeg den opp!» Spennende, vakre og morsomme vannfortellinger. Noen av dem er helt sikkert selvopplevde! (Passer fra 5 år og oppover)

Olav den Hellige (30 min): Fortellingen om kongen som falt i det dramatiske slaget på Stiklestad i 1030 er blitt allemannseie.  En saga om Norge, middelalderen og sverdet som bragte kristendommen til landet. (Passer for 10 år og oppover)

Kvitebjørn kong Valemon (Asbjørnsen og Moe)(40 min): Datteren til kongen drømmer om en gullkrans. En dag ser hun en kvitebjørn i skogen. Mellom labbene hans ligger kransen..  (Passer fra 5 år og oppover)

De ville svaner (H.C. Andersen) (40 min): Kongen hadde elleve sønner og én datter, Elisa. En dag gifter kongen seg på nytt, med en ond dronning. Det skifter fra den vakreste idyll til den dypeste fortvilelse. Stakkars lille Elisa…. (Passer fra 5 år og oppover)

To karer én gitar (40 min): Musikalsk og lekent! Åsmund Reistad synger og spiller og Per Jostein Aarsand forteller. Og så krangler de om hvem som skal spille gitar.. (Passer fra 5 år og oppover)

Pilgrimsvandring (Fortellerhusprosjekt): Tur langs Oldtidsveien i Gjelleråsmarka. Den samme veien som i middelalderen ble brukt mot Nidaros. Underveis får deltakerne høre historier om middelalder og pilgrimsvandring, krydret med utfordringer som tar dem 1000 år tilbake i tid. Spennende og lærerikt! Oppmøte: Øvre Fossum gård, på Stovner. Varighet: 4 timer, (Passer fra 6.klasse og oppover)

Prinsen med de store ørene (40 min): Fortellerteater med dukker. Om prinsen som hadde så store ører at han kunne høre maurene snakke. Alle var glad i ham bortsett fra det onde skriketrollet……En vakker fortelling for de minste. Forestillingen laget av Fortellerhuset etter bestilling fra Hørselshemmedes Landsforbund. (Passer fra 3 år og oppover)